Blog navigation

Latest posts

Blog tags

Varför firar vi midsommar i Sverige?

77 Views

Midsommar är en av de största högtider i Sverige. Med den gamla tradition som att plocka sju sorters blommor, dansa runt majstången och bara njuta av att det är den ljusaste tiden på året. Men själva historien bakom det hela, går flera hundra år tillbaka. Följ med när vi sätter svar på frågorna varför, hur och när!


Varför firar vi midsommar?

Källorna säger att fram till 1953, firades midsommarafton alltid den 23 juni. Men på grund av att det var mitt i en arbetsvecka, beslutade man att det istället, alltid skulle firas på en fredag mellan den 20 och 26 juni. 

Själva midsommar firandet går redan helt tillbaka till de isländska sagorna, som skrevs under 1100-1400 tal. Man känner inte helt så mycket till om det firades midsommar under vikingatiden eller den tidigare förkristna tiden. 

Men den helt officiella förklaringen till varför vi firar midsommar är på grund av Johannes döparens, födelsedag. Historien berättar om att Johannes var exakt ett halvår äldre än Jesus, vilket gave kyrkan till att fatta den beslutning i att om Jesus föddes vid jul, så borde Johannes födelsedag vara vid midsommar. 

Idag firar de flesta att sommaren är här, vilket har kommit att bli en folklig tradition runt om i landet. 

Vilka traditionella midsommar element hör till firandet?

Den helt traditionella midsommar element som vi alla känner till är midsommarstången, eller majstången som de flesta också kallar den. Den allra första midsommarstång, kommer troligen helt tillbaka från medeltiden, från Tyskland. Där indikerar de tidigaste bilderna firandet av majstången, och kan finnas i Erik Dahlbers "Suecia Antiqua", från 1600-talet. 

Den berömda sägen om de sju sorters blommor

Många av oss känner kanske till den gamla traditionen att om man är en flicka så ska man plocka sju sorters blommor på midsommarnatten och lägga dem strax under sin huvudkudde. Blommorna består av natt och dag, humleblomster, ängsklocka, prästkrage, skogsklöver, rödblära och käringstand. Sägen säger också att när man har plockat blommorna från plats till plats, så skulle man drömma om den man skulle gifta sig med. 

Hur firas midsommar?

Midsommar är som vi tidigare har nämt en högtid som betyder mycket för oss svenskar. Många ser den som en samlingspunkt av olika festliga events, tillsammans med vänner och familj. En fest som vi hedrar både gamla och nya traditioner, äter sill och potatis, dricker öl och snaps intill vi bara inte kan mer. Sjunger nubbevisan "Helan går" och dansar till den mest kända dans "små grodorna" runt om majstången.

Men själva fest förberedelserna kan ta lite tid, eftersom man både ska finna det material som majstången ska kläs med samt dekoreringen. När det hela är färdig, placeras majstången på en stor öppen plats så att det finns plats till både själva festen, dansen men också musiken. Klädstilen varierar från vart i landet man befinner sig. Några av oss tycker det är roligt att hedra våran gamla traditionella landskaps folkdräkt medan andra tager bara på något ljust, lätt och bekvämt. 

Vi säger helan går och go fest när ni kommer så långt! 

Posted in: Prylar
arrow_upward