Blog navigation

Latest posts

Blog tags

Historien bakom Alla hjärtans dag

86 Views

Alla hjärtans dag (Valentinsdag) går tillbaka till den gamla antinkens Rom, där man firade en festival som heter Lupercalia i mitten av februar. Festen eller festival som det kom att sluta med, hölls för att hedra den romerska guden, Lupercus. Högtiden förknippades senare med den romerska prästen Saint Valentine, en krisen martyr från 300-talet. 

Alla hjärtans dag intruducerades av påven Gelasius år 496 e.kr. och är uppkallad efter den romerska prästen Valentin. Det är fortfarande osäkert vem han var. Legenden säger att när kejsar Claudius II förbjöd romerska soldater att gifta sig eller trolovade, valde Valentin att bortse från detta dekret och fortsatte att gifta sig med unga soldater, fängslades och avrättades slutligen den 14 februari. Den romersk-katolska kyrkan helgonförklarade honom efter hans död och kallade honom Saint Valentine. 

I Sverige firar vi Alla hjärtans dag den 14 februari, som en dag som en symbol för kärlek och romantik. 

Det finns många sätt att fira alla hjärtans dag på. Några populära idéer kan vara: 

  • Planläggning av en romantisk middag för två 
  • Ge bort en present till din partner, som blommor eller choklad
  • Ta iväg på en romantisk weekend tur tillsammans
  • Skriver ett personligt kärleksbrev till din partner
  • Ser en romantisk film tillsammans osv. 


Därför är Alla hjärtans dag en viktig dag

Alla hjärtans dag, är en dag, som du visar din kärlek och tillgivenhet mot din partner, vän eller släktning. Oavsett vad du än väljer att göra, så fokusera på att göra det tillsammans och njuta av varandras sällskap.

Alla hjärtans dag är en dag, vi firar kärleken och de människor vi bryr oss om. Det är en dag då vi kan visa våra nära och kära hur mycket de betyder för oss. Men i våra hektiska liv kan det vara svårt att hitta tid att uppskatta och fira kärleken. Därför kan det vara en bra idé att använda Alla hjärtans dag som ett tillfälle att fokusera på att spendera kvalitetstid med din partner. 

Alla hjärtans dag är inte bara för älskare. Det kan också vara en dag för att visa kärlek till familj och vänner. Det kan vara en du skickar en tanke till de du bryr dig om, som visar på att du tänker på de.

Det finns många sätt att fira alla hjärtans dag på. Vissa par väljer att gå på en romantisk dejt, medan andra väljer att spendera det hemma. Oavsett hur du väljer att fira, är det viktigaste att ni umgås och skapar minnen. Det kan vara att ta väck på en weekend resa tillsammans, gå på en romantisk promenad ute i naturen eller laga middag hemma. 

En annan bra idé är att planera en aktivitet som ni båda kan njuta av. Det kan vara att åka på konst utflykt, besöka ett spa uppehåll eller åka på en kulinarisk upplevelse. Det är ett bra tillfälle att uppleva något nytt tillsammans och skapa minnen som man kan se tillbaka på. 

Alla hjärtans dag är också ett perfekt tillfälle att ge presenter till din partner. Det behöver inte vara något dyrt eller snyggt. Det kan vara en personlig present som visar att du har tänkt på personen och känner de väl. Det kan vara en bok som de har önskat sig länge om att kunna läsa, eller en CD/LP med deras favoritband. Det viktigaste är att gåvan visar att du har tänkt på personen och ansträngt dig för att visa hur mycket de betyder för dig. 

En bra alla hjärtans dag present

Om du letar efter en bra alla hjärtans present till din älskare, så skulle vi definitivt föreslå att du tar en titt på vår alla hjärtans dag kategori. Vi har hittat många unika och personliga presenter som säkerligen kommer att glädja någon i ditt liv. 

Se hela sortimanget här:
 Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är ett bra tillfälle att vara tacksam för den kärlek vi har i våra liv. Det är en dag då vi kan ta en stund och reflektera över våra relationer och uppskatta dem. Det kan också vara en dag då vi kan arbeta med att förbättra våra relationer och göra dem ännu starkare. 

Posted in: Prylar
arrow_upward